Táncos Pártanácsadás

Minden lépéssel közelebb egymáshoz...

"A táncban megjelenő koreográfia, dinamika, a hétköznapok dinamikáját és koreográfiáját mintázza" /Penny Lewis/ 


Fontos rögtön az elején tisztázni, hogy ez a fajta táncos tanácsadás vagy terápia nem azonos a hagyományosan vett tánc terápiával. A hivatalos táncterápia főleg kortárs, modern táncos elemekkel dolgozik, és a szabad mozgáson, a meghatározatlan mozdulatokon, a koreográfia hiányára helyezi a hangsúlyt. Én egy másik tánc műfaj szerelmese vagyok, amelyet társastáncnak, versenytáncnak, vagy latin táncnak is neveznek. Ez tehát kifejezetten két ember táncára, egy meghatározott koreográfiára, és ezen két elem kapcsolatára helyezi a hangsúlyt.

Sokszor megfigyelhető a közös tánc közben, hogy verbálisan igen-t mondunk valamire, de közben a testünkkel nem-et. Például, hogy nem esik jól, ahogy a másik hozzánk ér, vezet minket, túl durva, esetleg túlságosan gyengéd, stb. Más szóval mozdulataink a legjobb közvetítői az olykor tudattalan tartalmainknak (Vasičáková Očenášová, 2016). Ha megfigyelünk két együtt táncoló embert, érzékelhetjük, hogy mennyire van összehangolva mozgásuk, vagy például hogy az egyik ember mozgása mennyire tud alkalmazkodni a másik ember mozgásához. Esetleg mindig csak az egyik alkalmazkodik a másikhoz, csak az egyik próbál szinkronitást létrehozni... E mögött sok pszichológiai kérdés merülhet fel, vajon ezek a tendenciák megjelennek-e a kapcsolatukban is, és ha igen, miért? Mondhatjuk, hogy a közös tánc egyfajta non-verbális kommunikáció a két ember között (Vasičáková Očenášová, 2016).

A páros-tánc által szépen kijöhetnek a félreértések is. Sokszor fordul elő, hogy az egyik fél valami mást akart csinálni, esetleg ki akart próbálni egy új mozdulatot, új technikát, mint ahogyan ez az életben is előfordul. Ezt viszont sokszor a másik fél félreértelmezi, rosszul esik neki, nem érti. A közös tánc segít az empátia, az odafordulás fejlesztésében, és annak megtanulásában, hogy a másik lehet, hogy éppen jót akart, csak mi értettük félre. Ennek kapcsán a kompromisszumkészség és a kommunikáció is fontos. Hogy hajlandóak legyünk közös megoldást keresni, és az se mindegy, hogy hogyan közöljük a mondanivalónkat a másikkal, vagyis mennyire vagyunk asszertívak. Ha ugyanazt az információt különböző stílusban mondjuk el, a reakció is különböző lesz... Gondolva itt a támadásra, hibáztatásra és általánosításra, az én - üzenetek ("Nekem rosszul esett az, hogy...") és az empátia helyett. Arról nem is beszélve, hogy sok párkapcsolatnál már az őszinteség is kérdéses, pedig ha ez máshogyan lenne, már egy lépéssel előrébb lennének a fejlődésben. Az őszinteségbe beletartozik az önkritika is, hogy be tudjam ismerni, ha valamiben én hibáztam. Ez mind a táncnál, mind pedig a párkapcsolatnál kulcsfontosságú.

A tánc egy másik nagy előnye, a pillanat megélése (Kieft, 2014). Rohanó világunkban hajlamosak vagyunk folyton a múlton vagy a jövőn gondolkodni, ritkán engedjük meg magunknak, hogy a jelenben legyünk. Ám ez a táncnál elengedhetetlen, összhangban kell legyen az elme, a test és a lélek is. És még egy nagyon fontos összetevő jelenik meg ilyenkor, a másik fél mélyebb megismerése. Amikor a másik apró rezdüléseiből veszünk le információkat, és a másodperc töredéke alatt reagálunk erre, és szinte tudjuk, hogy a másik mit fog csinálni. Erre a legjobb példa, a közös tánc elkezdése. Ez csak a társas táncoknál jelenik meg, amikor a pár csak áll, szól a zene,  fogják egymás kezét és keresik az ütemet, hogy egyszerre kezdhessenek el táncolni. A kezdő táncosok hangosan beszámolnak ilyenkor, esetleg valahogyan jelzik a másiknak, például kéz-szorítással vagy bólintással, hogy a következő ütemre indulnak. De a tapasztalt és összeszokott táncosok egymás tekintetéből olvassák ki, hogy egyrészt a másik készen áll-e már a kezdésre, valamint főleg a nő figyeli a férfi tekintetét, aki vezeti a táncot, és aki végső soron eldönti, hogy pontosan mikor kezdenek. Ehhez főleg nem tánctudásra van szükség, hanem a másik mély ismeretére, az összeszokottságra, a "fél szavakból is megértjük egymást"-ra. Ez a sokadik szempont, amiért a tánc segít egy párnak még jobban összehangolódni. 

Mivel érdemes táncos pártanácsadásra menni:

- kommunikációs problémák - 
- kompromisszumkészség fejlesztése -
- asszertivitás fejlesztése -
- elhidegülés helyett összehangolódás -
- konfliktuskezelés, empátia fejlesztése -
- közös hobbi létrehozása -
- egymás mélyebb megismerése -
- jókedv, nevetés, kikapcsolódás -
- a közös tanulás, közös tudás élménye -
- intimitás, egység-érzés fejlesztése -
- zárkózottság enyhítése -
- őszinteség fejlesztése -

A Táncos Pártanácsadás egy 10 - 15 alkalmas tanácsadáa